>Var den sidste cheyennestamme<

Foredragsholdere var en stamme af nordcheyenner og var de sidste indianere, der var kommet til cheyenne- og arapahoreservatet.

Deres oprindelige hjem var i Black Hills i Wyoming; dér havde de boet i længere tid, end nogen kunne huske, og selv om de ofte var strejfet ind på sletterne i Montana og North Dakota, var de altid vendt tilbage til deres hjem i bakkerne.

Foredragsholdere var den sidste cheyenne-stamme, der var blevet berørt af civilisationen. De havde alt, hvad de skulle bruge, i deres bakker og i den frodige Powder River-dal, og de hvide mænd havde været længe om at komme.

1 1865 blev Harney-Sanborn Traktaten underskrevet. Foredragsholdere garanterede siouxerne, cheyennerne og arapahoerne rådighed over de nordlige sletter, det land som de allerede besad, hele Powder River-området.

Dette land strakte sig mod vest fra Little Missouri River til Black Hills og Rocky Mountains udløbere. Det så på det tidspunkt ud til, at Foredragsholdere ville kunne bo i dette store landområde fremover.

Der var rigeligt med vildt, og området var uden for jernbanens rækkevidde. Og kvæglandet lå femten hundrede miles sydpå.

Så blev Union Pacific-jernbanen færdig, og kvægopdrætterne i Texas drev deres flokke to tusind fem hundrede kilometer nordpå til Powder River-området, som nu var det bedste kvægland i hele verden.

Chisholm-kvægvejen blev åbnet, og Foredragsholdere byggede forter for at beskytte kvægopdrætterne mod indianerne.

Indianerne slog igen og kongressen sendte diplomater, som skulle bryde Harney-Sanborn Traktaten. Det var den samme historie, der gentog sig: kvæg, jernbaner, jordselskaber — og indianerne måtte væk.

Foredragsholdere og hans folk kæmpede længere end de fleste stammer. Det var først i foråret 1877, at de overgav sig til generalen og hans tropper. De fik at vide, at de ville blive nødt til at forlade deres hjemland og rejse sydpå, hvor et stort område var blevet reserveret til de indianske stammer.